xx33

Hver eneste dag sker der voldsomme sammenstød mellem bilister og cyklister i Danmark. Danmark er et cykleland, og det betyder, at der er rigtigt mange cyklister på de danske veje. Man kan ikke sige generelt, at sammenstødene mellem biler og cyklister generelt er den ene eller den anden parts skyld, men begge skal tage deres forholdsregler for at opnå en sikker kørsel for alle.

Bilens hjul og dæk

Bilisterne skal være opmærksom på deres hjul og dæk. Bilen har nemlig en længere bremselængde, når dækkene er nedslidte. Det betyder, at der ikke kan foretages hurtige opbremsninger, og det kan betyde voldsomme færdselsuheld.

Du skal være opmærksom på, om dækmønstret er nedslidt – er det tilfældet, skal dækkene skiftes hurtigst muligt. Nedslidte dæk er særligt katastrofale, når det regner – og med den mængde regn, Danmark får årligt, er det bestemt noget, du skal være meget opmærksom på. Når dækkene er nedslidte, og det regner, har dækkene nemlig rigtig svært ved at aflede vandet fra vejen og få kontakt til asfalten. Det gælder, uanset om bilen har ABS (automatisk bremsesystem) eller ECS (der styrer hjulenes rotation, når du styrer og bremser). Derfor: Hav altid gode hjul og gode dæk på.

 

Cyklist: brug cykelhjelm

Tidligere var cykelhjelme frygteligt umoderne, og folk brugte dem simpelthen ikke af ren og skær forfængelighed. Men i dag er folk blevet meget mere bevidste om den potentielle fare ved at cykle, og de fleste sørger derfor nu for at passe på deres dyrebare hoved. Cykelhjelmene i dag er tilmed også smartere og pænere at se på. Og kan du slet ikke affinde dig med at skulle have en hjelm på hovedet, kan du i stedet vælge en krave med en indbygget airbag, der passer på dig, hvis du er i sammenstød eller styrter. Så der er faktisk ikke længere nogen undskyldning for ikke at bruge cykelhjelm.

Husk på, at selvom bilisterne bærer et ansvar for at sørge for, at deres biler fungerer, som de skal, så er du stadig den lille i trafikken. Det er altså dig, der kommer mest til skade ved et sammenstød. Så pas nu på dig selv.

Råd til begge

Der er flere gode råd, som både bilister og cyklister bør følge, så det er sikkert at færdes sammen på landevejen.

  • Drop mobiltelefonen – du kan hverken køre eller cykle samtidig med at du sms’er.
  • Lad høretelefonerne blive derhjemme, så du kan høre trafikken.
  • Lad være med at lave pludselige udsving eller opbremsninger – andre kan ikke læse dine tanker.
  • Hold øjnene på vejen.

God tur.