xx33

Bådejerens værste mareridt

At have en båd er et stort ansvar. Det er noget, folk der ikke har både ikke altid helt forstår sig på. Mange tror, at det bare er fest og farver ude på havet og så er det det, men de rigtige bådejere ved, at det ikke altid er lige så let at have sin egen båd. For selvom det er en luksus som mange mennesker kun drømmer om, så er der stadig rigtig mange ting man skal gøre for, for at sørge for, at sin investering ikke bliver tabt (eller synker, hehe). Der er flere ting man skal tage sig af som for eksempel udseendet af båden, interiør, motor og meget mere. En båd er egentlig på mange måder lidt ligesom en bil, bare at hvis båden bryder sammen kan man godt regne med, at prisen bliver noget højere end hvis det var en bil. Det er et af de sjældne tilfælde hvor man virkelig bare hellere vil have, at det er bilen der bryder sammen og ikke noget andet.

Men hvad skal man så holde øje med på sin båd? En af de vigtigste ting er uden tvivl det, der hedder fenderlister. Hvad er de så helt præcis? Selv hvis ordet måske er nyt for dig kender du uden tvivl til fenderlister når du rent faktisk ser dem. Hvad de egentlig er en form for bumper der absorberer den ”kinetiske energi” af en båd eller lignende. Det vil i andre ord sige, at det er dem der sørger for, at hvis du rammer noget med din båd sker der ikke den store skade. De findes for eksempel tit på kajer i form af diverse gummiting, så hvis en båd skulle glide ind i kajen rammer de en gummifender og ikke noget træ eller lignende, som ville give store problemer. For bådene er trods alt på vandet og vandet er altid lidt uforudsigeligt, i modsætning til biler hvor det er nemmere at køre præcist.

Fortæl mig mere om disse fenderlister

En fender kan være mange forskellige ting, men det vi mest beskæftiger os med er det, der kaldes fenderlister. Det er en form for liste på din båd som fungerer som en fender. Det siger måske lidt sig selv, men på trods af de har været ude i rigtig, rigtig lang tid er der stadig mange der bruger mindre effektive former af fendere. Ja, hvis du går på nettet engang vil du endda nogle steder kunne finde helt basale fendere lavet af træ. Altså i andre ord bare en planke træ der hænger på en båd der skal fungere som absorption af kinetisk energi. Og det lyder måske lidt latterligt, for det er det også. Du vil da ikke have sådan en fender på din fine hvide båd, vel? Så er det godt at de bedste fenderlister ikke engang koster særlig meget og kan monteres på næsten ingen tid. Derudover kan du også få fendere af forskelligt materiale.