xx33

Jeg arbejder til dagligt som praktiserende læge, og får oftere og oftere henvendelser vedrørende svampeinfektioner – herunder ringorm. Jeg vil med nedenstående artikel prøve at videreformidle lidt mere almen viden omkring denne svampeinfektion. For det første skal det siges at ringorm er ufarligt og sagtens kan behandles eller gå væk af sig selv. For det andet har det intet med en orm at gøre.

Ringorm, også kaldet “tinea corporis”, viser sig som mild kløende irritation på huden. Ofte har det en form som en ring med den almindelige hudfarve i midten. Denne svampeinfektion er som sagt ikke farlig, men bør behandles hurtigst muligt, da den ellers kan gøre huden dårligere til at modstå fremmede bakterier. Infektionen begynder som en lille rødlig plet på blot ganske få millimeter. Herefter breder den sig til flere centimeter og er ofte rød og skællende i kanten.

Ringorm kan ramme alle aldre, men rammer oftere børn end ældre. Der findes grundlæggende 3 forskellige svampe, der kan være årsag til infektionen. De 2 af dem smitter fra menneske til menneske, hvor den sidste svampeart bliver overført fra dyr til menneske.

Hvordan kan jeg behandle ringorm?

Ofte er det tilstrækkeligt at få noget svampedræbende creme til at lindre infektionen. En anbefalet creme er f.eks. terbenafincreme. Det anbefales at bruge denne creme i op til 2 uger på det angrebne område. En sådan svampe-dræbende creme kan købes i håndkøb på apoteket.

Der findes dog også alternativ ringorm behandling. Måden hvorpå man kan komme det til livs minder meget om de forslag, der også er forbundet med psoriasis.

F.eks. bliver aloe vera ofte nævnt. Det gør det, da det indeholder seks antiseptiske midler, der ifølge forskningen udviser antifungale, antibakterielle og antivirale egenskaber. Måden du behandler det angrebne område på, er ved at påføre gelen fra aloe vera planten på selve svampeinfektionen tre eller fire gange dagligt. Denne gel har også kølende egenskaber, så det også kan lindre kløende og irriteret hud.

Billede af ringorm

Kan min kat også på denne svampeinfektion?

Det korte svar er ja. Svampeinfektionen vil dog kun komme til syne, hvis katten har et dårligt immunforsvar. Bl.a. er det årsagen til at ringorm oftest er at finde hos kattekillinger, da deres immunforsvar endnu ikke er færdigudviklet.

Hvordan er smitterisikoen

Er din kat på udstilling eller på dyrepension, så er risikoen for smitteoverførsel selvsagt noget større. Efter din kat har været social med andre katte f.eks. På et dyreinternat, så kan det være en god ide at vaske den med klorhexidin-shampoo. Det er også en altid anbefalelsesværdigt at sørge for en god hygiejne omkring kattens pels. F.eks. skal du ikke bruge samme børste som du også bruger på andre katte.